pühapäev, 9. märts 2014

Mango mascarpone vahukreemi kook

Biskviit:
10 muna (munavalged ja kollased eraldi)
200g tuhksuhkrut
100g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl sool


Mango mascarpone vaht:
3 mangot (püreestatud)
1,5 tl laimimahla
300ml vahukoort
500g mascarpone toorjuustu
1 pakk želatiini (10g)
80g suhkrut4 spl vett


Mango peegel:
1,5 mangot (püreestatud)
1 tl laimimahla
4-5 spl suhkrut
2 tl želatiini
4 spl vett



Valmistamine:
Kõigepealt kuumuta ahi 175 kraadini.

Sega väiksemas kausis valmis  jahu, küpsetuspulber, sool ja tõsta eemale.

Eralda munavalged munakollastest ja vahusta munavalged kõvaks vahuks.

Vahusta munakollased suhkruga. Vahusta, kuni segu kogus on kahekordistunud.

Sega 1/3 munavalgest munakollastele, kui mass ühtlane sega hulka ülejäänud munavalge.

Väikeste osade kaupa sõelu munasegule jahusegu ja sega lusikaga alt üle, ettevaatlikult.

Vala pool kogusest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kuna vajame 2 põhja, siis küpsetame kahes jaos.

Küpseta põhja 175 kraadi juures 12 – 15 minutit kuni põhi on kuldpruun (väga oluline on biskviiti mitte üleküpsetada).

Enne kui põhja ahjust välja voted, aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale ja puista sellele peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest.

Pane küpsetusplaadile uus paber ning vala ülejäänud taigen plaadile ja küpseta nagu enne.

Mango mascarpone vahukreem:
Puhasta ja tükelda 3 mangot ning hiljem püreesta.

Puista želatiinipulber vette ja lase seista 5 minutit. Seejärel kuumuta segu 10 sekundit mikrolaineahjus kuni želatiin on lahustunud.

Kasutades miksrit vahusta mascarpone suhkruga ühtlaseks, lisa mango püree, laimimahl ja vahusta veel umbes 3 minutit kuni kõik on ühtlaselt segunenud. Ettevaatlikult sega mango mascarpone segu sisse želatiini segu ja sega hoolikalt.

Teises kausis vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks. Lisa vahukoor mango mascarpone hulka.

Pole oluline, kas kasutad tordiraami või lahtikäivat vormi. Kuna mina kasutasin tordiraami, siis asetasin selle kandikule ja sinna põhja laotasin esimese biskviidi, millest sai tordipõhi.

Biskviidi peale vala pool mango mascarpone kogusest ja silu pealt ühtlaseks. Nüüd aseta peale teine biskviit ja vala sinna ülejäänud mango mascarpone segu ning silu ühtlaseks.

Kata pealt toidukilega ja pane külmkappi tahenema kuni valmistad tordi pealmist kihti.

Mango peegel:
Puista želatiinipulber vette ja lase seista 5 minutit. Seejärel kuumuta segu 10 sekundit mikrolaineahjus kuni želatiin on lahustunud.

Väiksemas kausis sega mangopüree 1 tl laimimahla, 3-4 spl suhkruga (maitsejärgi). Sega sisse želatiinisegu ja sega hoolikalt.

Kohe kui mango peegel valmis vala see tordile. Lase külmas seista vähemalt 4 tundi. (Kuna mina lisasin mangole ka ühe kiivi, siis pealmine peegli kiht ei tarretunud, aga kiivi andis mõnusa välimuse. NB! Kiivi nõuab tugevamat želatiini)

Kaunistuseks kasutasin ma kiivi viile ja apelsinitükke ning sulatatud šokolaadist tegin tordile ümber šokolaadiredelid, mis annavad tordile ilusa ilme.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar