pühapäev, 1. märts 2015

Puff Pastry - Pastry Tart

Kuna oli külla kutsutud ja üsna viimasel minutil torkas pähe, et võiks midagi enda tehtut külakostiks kaasa võtta, siis tuli kiiresti mõelda ja tegutseda. Mulle väga meeldib küpsetada ja erinevaid asju proovida ja sellepärast vaatasin, mis kapis ja kodus leidub. Ja kuna idee oli ammu peas keerelnud, siis just nüüd leidsin, et on õige aeg see teoks teha ja minu õnneks olid vajalikud vahendid kodus olemas ka, siis polnudki enam pikka mõtlemist kui ma juba köögis askedama hakkasin.


Otse ahjust
Vaja läheb:
Umbes 250g pärmilehttaigent
1 suurem pirn
1 suurem õun
3 ploomi (mina kasutasin tumedaid-lillad)
3 spl sulatatud võid
2 spl pruuni suhkrut
1-2 spl riivitud ingverit
1 spl vanilla ekstraksti
1spl kaneeli
1 spl demerara suhkrut
1 muna




Valmistamine:

Kindlasti enne kui alustad tuleks võtta taigen sügavkülmast sulama.

Ahi eelsoojendada 200 kraadini.


Kuna mul oli kapis 500g taigent, siis ma kasutasin sellest vaid pool. Lasin ära sulada ja siis lõikasin pooleks, sest muidu oleks asi väga suureks läinud ja poleks pannile juba mahtunud.


Kergelt puista lauale jahu ja rulli veidikene taigen suuremaks. Kuna tükk oli ise juba üsna ilusti kandiline, siis piisas mõlemas suunas rulliga üle rullida, kui sain ilusa ristkülliku kujulise tüki, Ma isegi ei vaevunud servi lõikama mööda joont sirgeks, sest mul õnnestus üsnagi korrapärane tükk, aga kui tunned, et tahad ideaalselt sirgete servadega põhja, siis võib lõigata servad ühtlaseks.


Kui taigen parajaks rullitud, siis aseta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pane kõrvale.


Pese puuviljad ning viiluta mõnusad õhukesed viilud.


Sulata või ja sega kausis kokku suatatud või, suhkur, kaneel, vanilli ekstrakt ja riivi hulka ingver. Muidugi võib ka ingveri välja jätta.


Kasutades pintslit pintselda taigen üle või suhkru seguga, jättes äärest umbes 2cm vabaks,


Laota õuna, pirni ja ploomi viilud põhjale, jättes vabaks 2cm äärest. Nüüd pintselda puuviljad ülejäänud või suhkru seguga üle ja raputa peale demerara suhkur.


Vahusta muna ning pintselda sellega põhja vaba serv.


Küpseta ahjus umbes 15 minutit või siis nii kaua kuni põhi on ühtlaselt kuldpruun. Minu küpsetis oli täpselt 15 minutit ahjus ja see oli just paras aeg, aga muidugi sõltub kõik ahjust.


Võib serveerida soojalt jäätisega või vanillikastmega. Aga mina lasin küpsetisel täielikult jahtuda, raputasin peale tuhksuhkrut ning maitses hästi. Ploom annab sellise mõnusa hapukuse ja ingver veidike teravust.



Serveeritud kandikul ja juba lahti lõigatuna

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar