pühapäev, 6. aprill 2014

Fruit tart

Selle koogi avastasin lihtsalt pilte sirvides ja nägi nii hea välja, et pidin ise kohe katsetama. Jälle midagi paari aasta tagust.



Põhi:
195g jahu
1/8 tl soola
113g võid (toatemperatuuril)
50g suhkrut
1 suurem muna

Keedukreem:
300ml piima
½ vanillikauna või siis 1 tl vanilli ekstrakti
3 muna kollast
50g suhkrut
2 spl jahu
2 spl maisitärklist
½ spl likööri, brändit (vabal valikul)

Aprikoosi glasuur:
120g aprikoosi moosi
1 spl vett

Kate:
Marjad, puuviljad enda vabal soovil ja valikul
(maasikad, vaarikad, mustikad, õunad, kiivid, banaan, ananass jne.)


Valmistamine:
Põhja vamistamiseks sega kausis omavahel jahu ja sool. Teises kausis vahusta toasoe või miksriga pehmeks ja lisa suhkur, vahusta kuni mass on muutunud heledaks kohevaks vahuks. Lisa kergelt vahustatud muna ja sega kuni ühtlaselt massiga segunenud. Või massile lisa jahusegu ja vahusta kuni segu on ühtlaselt segunenud ja võimaldab vormida palli. Pane mass lauale ja suru lapikuks, kata toidukilega ning pane külmkappi 15-30 minutiks.

Õrnalt määri lahtikäiv koogivorm (22-24cm läbimõõduga) võiga ja suru ühtlaselt taigen põhjale ja äärtele. Kata uuesti toidukilega ja aseta umbes 15 minutiks külmikusse.

Keedukreemi valmistamiseks sega kuumakindlas kausis suhkur, muna kollased. Sõelu jahu ja maisitärklis oavahel ja lisa muna segule. Sega kuni saad ühtlase pasta.

Samalajal kuumuta potis piim ja vanillikaun nii kaua kuni hakkavad mullikesed tekkima (ära lase keema tõusta). Eemalda tulelt ja aeglaselt lisa piim samal ajal vispeldades munadele (kui munad läksid veidike tükki, siis lase segu läbi sõela).  Vala segu väiksemasse potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuni keemiseni, ise samal ajal pidevalt vispliga segades. Kui segu on keema läinud, sega umbes 30 – 60 sekundit kuni muutub paksemaks. Eemalda kohe tulelt ja sega hulka liköör(kui kasutad seda). Vala puhtasse kausi ja kata pind toidukilega, et vältida naha tekkimist pinnale. Lase jahtuda toatemperatuurini.

Kreemi võib valmistada ka varem. Säilib külmkapis kuni 3 päeva.

Aprikoosi glasuuri jaoks kuumuta aprikoosi moos ja vesi väikeses potis keskmisel kuumusel kuni sulanud. Eemalda tulelt ja lase läbi sõela, et eemaldada võimalikud aprikoosi tükid.

Eemalda põhi koogivormist ja aseta kandikule või alusele, millega hiljem serveerida. Määri väike kogus aprikoosi glasuuri põhjale, et vältida põhja vesiseks muutumist (soovitatavalt lasta glasuuril kuivada umbes 20 minutit). Vala kreem põhjale ja aja ühtlaselt laiali. Nüüd pane vastavalt soovile peale marjad, puuviljad ja ürnalt pntselda nad üle aprikoosi glasuuriga (see aitab vältida nende pruunistumist ja annab ilusa läike, võimalik et glasuur tuleks enne uuesti sulatada).

Parim on seda kooki serveerida samal päeval.

Jagub umbes 6-8 inimesele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar