Selle koogi avastasin lihtsalt pilte sirvides ja nägi nii hea välja, et pidin ise kohe katsetama. Jälle midagi paari aasta tagust.
Põhi:
195g jahu
1/8 tl soola
113g võid
(toatemperatuuril)
50g suhkrut
1 suurem muna
Keedukreem:
300ml piima
½ vanillikauna
või siis 1 tl vanilli ekstrakti
3 muna kollast
50g suhkrut
2 spl jahu
2 spl
maisitärklist
½ spl likööri,
brändit (vabal valikul)
Aprikoosi
glasuur:
120g aprikoosi
moosi
1 spl vett
Kate:
Marjad, puuviljad
enda vabal soovil ja valikul
(maasikad,
vaarikad, mustikad, õunad, kiivid, banaan, ananass jne.)
Valmistamine:
Põhja vamistamiseks
sega kausis omavahel jahu ja sool. Teises kausis vahusta toasoe või miksriga
pehmeks ja lisa suhkur, vahusta kuni mass on muutunud heledaks kohevaks vahuks.
Lisa kergelt vahustatud muna ja sega kuni ühtlaselt massiga segunenud. Või
massile lisa jahusegu ja vahusta kuni segu on ühtlaselt segunenud ja võimaldab
vormida palli. Pane mass lauale ja suru lapikuks, kata toidukilega ning pane
külmkappi 15-30 minutiks.
Õrnalt määri
lahtikäiv koogivorm (22-24cm läbimõõduga) võiga ja suru ühtlaselt taigen
põhjale ja äärtele. Kata uuesti toidukilega ja aseta umbes 15 minutiks
külmikusse.
Keedukreemi
valmistamiseks sega kuumakindlas kausis suhkur, muna kollased. Sõelu jahu ja
maisitärklis oavahel ja lisa muna segule. Sega kuni saad ühtlase pasta.
Samalajal kuumuta
potis piim ja vanillikaun nii kaua kuni hakkavad mullikesed tekkima (ära lase
keema tõusta). Eemalda tulelt ja aeglaselt lisa piim samal ajal vispeldades
munadele (kui munad läksid veidike tükki, siis lase segu läbi sõela). Vala segu väiksemasse potti ja kuumuta
keskmisel kuumusel kuni keemiseni, ise samal ajal pidevalt vispliga segades.
Kui segu on keema läinud, sega umbes 30 – 60 sekundit kuni muutub paksemaks.
Eemalda kohe tulelt ja sega hulka liköör(kui kasutad seda). Vala puhtasse kausi
ja kata pind toidukilega, et vältida naha tekkimist pinnale. Lase jahtuda
toatemperatuurini.
Kreemi võib
valmistada ka varem. Säilib külmkapis kuni 3 päeva.
Aprikoosi
glasuuri jaoks kuumuta aprikoosi moos ja vesi väikeses potis keskmisel kuumusel
kuni sulanud. Eemalda tulelt ja lase läbi sõela, et eemaldada võimalikud
aprikoosi tükid.
Eemalda põhi
koogivormist ja aseta kandikule või alusele, millega hiljem serveerida. Määri
väike kogus aprikoosi glasuuri põhjale, et vältida põhja vesiseks muutumist
(soovitatavalt lasta glasuuril kuivada umbes 20 minutit). Vala kreem põhjale ja
aja ühtlaselt laiali. Nüüd pane vastavalt soovile peale marjad, puuviljad ja
ürnalt pntselda nad üle aprikoosi glasuuriga (see aitab vältida nende
pruunistumist ja annab ilusa läike, võimalik et glasuur tuleks enne uuesti
sulatada).
Parim on seda
kooki serveerida samal päeval.
Jagub umbes 6-8
inimesele.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar